Dacă anul trecut doar se specula faptul că vor fi date amenzi consistente pentru acele persoane care vor arde în continuare frunzele se pare că de luna viitoare, legea dată va intra în vigoare și în cele din urmă va fi și aplicată. În cazul în care noua legislație va fi încălcată, persoanele care fac acest lucru va trebui să suporte și să achite amenzi foarte ridicate, amenzi care pot avea un cuantum de până la 20.000 de lei pentru acele persoane juridice.
Potrivit legii compostului, lege care va intra în vigoare la data de 20 februarie 2021, atât frunzele, cât și celelalte resturi vegetale trebuie colectate selectiv. De altfel această lege a compostului – Legea 181/2020 a fost promulgată și aprobată de către Parlament anul trecut întocmai pentru a gestiona acele deșeuri care nu sunt periculoase și pot deveni compost (îngrășământ natural pentru plante și pomi fructiferi).
Ba mai mult decât atât în lege se spune că acest tip de selecție este obligatoriu, mai exact se impune selectarea selectivă „a acelor deșeuri nepericuloase compostabile, prin reciclarea/valorificarea acestora folosind opțiunea de compostare/digestive anaerobă, în vederea protejării sănătății umane și a mediului înconjurător”. În cazul în care se va continua cu arderea acestor resturi vegetale, dar și a frunzelor se vor aplica amenzi cuprinse între 400 lei și 800 lei pentru persoanele fizice, iar în cazul persoanelor juridice amenzile vor fi cuprinse între 10.000 lei și 20.000 lei.
De asemenea aceste contravenții și amenzi vor fi aplicate de către personalul împuternicit din cadrul Gărzii Naționale de Mediu. Prin urmare este bine de știut și nu trebuie să uitați că aceste prevederi ale Legii 181/2020, Legea compostului va intra în vigoare în acest an, pe data de 20 februarie, iar din acea zi arderea frunzelor va fi interzisă și se vor aplica amenzi corespunzătoare.