5 elemente necesare pentru o gradina ingrijita

Posted by

Dupa cum prea bine stiti la fiecare inceput de an/primavara, oamenii de la tara si nu numai incep sa-si aranjeze gradinile. Bineinteles tot acest proces de ingrijire are nevoie de cativa pasi esentiali bine delimitati. Nu poti avea o gradina frumoasa, daca nu ai grija de ea asa cum se cuvine. Iar toate aceste etape se incep in primele zile de primavara.

Dar si aici, in acest sens trebuie sa tineti cont ca mai inainte de a incepe, gerul din timpul iernii sa fie trecut deja. Astfel tot ce veti intreprinde acum va fi in nefolosul vostru (daca nu veti tine cont de acest aspect – gerul), caci va veti strica gradina. Si pentru ca va vorbeam despre primii pasi si primele etape pentru a avea o gradina frumoasa, in cele din urma va voi face o selectie bine structurata.

5 elemente si pasi necesari pentru o gradina bine ingrijita

V-am mai spus ca munca de gradina si in gradina nu este deloc usoara. Dar pe parcurs ce caldura se instaleaza veti observa ca fiecare efort al vostru merita din plin pentru a va obtine ceea ce va doriti. Iar pentru a nu mai prelungi aceasta agonie vom incepe prin a realiza urmatoarele lucruri si activitati:

  • curatati-va gradina de toate resturile din toamna trecuta – pentru cei care inca nu stiu acest lucru este bine sa realizati aceasta activitate, chiar inainte sa se depuna primul strat de zapada. Cu cat veti realiza curatarea din timp, cu atat veti avea timp suficient pentru a pregati asa cum se cuvine si este ncesar gradina.

Cele mai multe lucruri pe care le puteti realiza in aceasta etapa sunt legate de strangerea frunzelor cazute, greblarea suprafetei, dar si curatarea pomilor. Si asa cum am precizat si mai sus nu trebuie sa uitati ca toate aceste lucruri trebuie sa le realizati dupa ce gerul va trece daca nu le-ati facut din toamna;

  • pregatirea pamantului – o alta etapa importanta o constituie prelucrarea si ingrijirea substratului de pamant. In aceasta etapa trebuie sa aveti in vedere fertilizarea, saparea si faramitarea corespunzatoare a stratului de la suprafata pamantului. Cu alte cuvinte va trebui sa sapati glia. De multe ori oamenii sunt tentati sa sape mai intai pamantul si apoi sa aduca diferiti fertilizatori, de nenumarate ori chimici, pentru a improspata substratul.

Insa pentru a avea parte cu adevarat de un pamant roditor, cei de la tara care cunosc aceste aspecte vor trata pamantul altfel. Mai degraba vor lua ingrasamantul de la animalele din curte si il va raspandi pe intreaga suprafata. Il va lasa cateva zile asa, iar dupa aceea se vor apuca de sapat.

Bineinteles si in privinta sapatului sunt cateva chestiuni de precizat – nu se sapa daca pamantul a retinut multa apa (asta pentru ca dupa ce va fi sapat pamantul va fi in mare parte bulgari si greu de greblat) si de asemenea realizarea sapaturilor sa fie cat mai adanca, astfel incat pamantul sa primeasca aerul de care are nevoie pentru a fi roditor. Un pamant tasat si foarte tasat nu va avea forta necesara pentru a putea rodi si a lasa plantele sa se dezvolte;

  • ingrijirea pomilor si a vitei de vie – nu trebuie sa uitati ca si in cazul pomilor fructiferi si a vitei de vie este foarte important sa le sapati pamantul din jurul radacinilor, astfel incat pamantul sa fie afanat, ca apa sa poata patrunde cat mai bine. De asemenea este recomandat sa taiati toate crengile si acele portiuni uscate.

In cazul vitei de vie aceste lucrari au o amploare mai aparte, caci ea trebuie taiata, legata si sapata. Ba mai mult decat atat in cazul acelor pomi care constituie gardul viu, acestia trebuie taiati nu doar de uscaturi, ci si pentru a le da o forma cat mai placuta, un aspect pe masura si o inaltime pe care vi-o doriti. Toate aceste etape si activitati trebuie sa le luati in calcul si sa le realizati acum la inceput de primavara inainte ca pomii sa infloreasca si sa dea primii mugurasi.

  • plantarea straturilor de plante si de flori – pentru fiecare planta in parte trebuie sa aveti grija la specificatiile acestora. Spre exemplu trebuie sa tineti cont de distanta dintre plante, adancime la care se realizeaza plantarea si nu in ultimul rand modul prin care se realizeaza aceasta plantare.

Tot aici apar diferente daca realizati plantarea intr-o gradina sau intr-un solar ori o sera. Si asta pentru ca fiecare in parte are propriile specificatii. In cazul florilor lucrurile sunt ceva mai simple, deoarece acestea au indicatiile necesare pe pachete in momentul cand le cumparati.

  • ingrijirea propiu-zisa a ceea ce ati plantat – trebuie sa aveti in vedere cat de des va puteti uda plantele, cand sa le mai sapati si de asemenea cand sa le pliviti sau copiliti in cazul tuturor palntelor din categoria tomate si asemanatoare cum ar fi ardeii, castravetii, vinetele si asa mai departe.

Intotdeauna este bine sa va documentati temeinic inainte sa va apucati sa plantati sau sa ingijiti plantele. De multe ori micile noastre actiuni au efectul invers pe care multi dintre noi nu ni le dorim. Si in loc sa avem parte de o gradina frumoasa vom avea o gradina cu un aspect neingijit, in care plantele si florile sunt mai mult moarte decat pline de viata. Cu alte cuvinte aveti grija de gradina voastra asa cum se cuvine!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *