Lucrări de toamnă în grădină

Posted by

Că toamna este unul dintre cele mai bogate anotimpuri nu mai încape îndoială de asta, însă trebuie să precizăm faptul că pentru toate aceste bogății trebuie să munciți în fiecare anotimp, chiar și în cel rece înainte de zăpada așternută. De altfel trebuie să amintim faptul că toate aceste activități din sezonul de toamnă se impart în diverse categorii și în funcție de terenul și de produsele pe care le-ați cultivat din primăvară.

Astfel că în următoarele paragrafe vom descoperi împreună câte ceva despre grădinărit, roadele pământului, dar și despre acele activități necesare din anotimpul de toamnă. Si pentru că un aspect important îl are zona în care vă desfășurați activitățile de toamnă trebuie să amintim că acestea se împart în următoarele categorii:

  • activități de toamnă în grădina cu flori;
  • activități de toamnă în grădina cu legume și zarzavat;
  • activități de toamnă în livada de pomi fructiferi și vița de vie;
  • activități de toamnă în sere;
  • diferite activități care țin de sezonul de toamnă;

Gradina cu flori

Cu siguranță gospodinele știu ce au de făcut în grădina cu flori. Ba mai mult decât atât sunt conștiente de faptul că trebuie să se ocupe de curățarea grădinii, de eliminarea plantelor care s-au uscat și care nu mai au un aspect plăcut, să înlocuiască plantele uscate cu unele de sezon și mai mult decât atât pregătește grădina pentru sezonul de iarnă.

De asemnea cele mai cunoscute plante pe care le poți utiliza în sezonul de toamnă și cu care îți poți împodobi grădina sunt următoarele: crizanteme, tufănele, panseluțe, crini de toamnă, ochiul boului, dar și anemone și narcise. Bineînțeles nu uitați că ghivecele și jardinierele trebuie să le adăpostiți pe timpul anotimpului de iarnă. Tot în sezonul de toamnă este necesar să recoltați și să adunați semințele pentru plantele aromatice așa cum este și mărarul, busuiocul, salvia, pătrunjelul, cimbrul, dar și plante recunoscute pentru coloritul lor așa cum sunt și crăițele, cârciumăresele, moțul curcanului, dar și multe altele.

O altă activitate importantă pentru grădina de flori este cea care face referire la scoaterea bulbilor plantelor de dalii, begonie, tuberoze, gladiole și așa mai departe. De altfel toamna este momentul oportun pentru plantarea bulbilor de lalele, zambile, anemone și narcise. Tot în această perioadă se pot semăna și plantele bienale așa cum sunt panseluțele, garoafa turcească, clopoței și multe altele. Pentru acele plante mari pe care le aveți în grădina de flori nu uitați că trebuie să le protejați și pe acestea în sezonul de iarnă. Iar acest lucru îl puteți face cu ajutorul unor pături mai vechi, rogojini, saci din iută, dar și cetină de brad sau glugi de paie.

Pentru acele persoane care își doresc gazon în jurul casei îl pot semăna chiar în acest sezon de toamnă. Un lucru aparte îl constituie grija pentru trandafiri, având în vedere că acestora li se curăță ramurele uscate, rupte, sau acele ramuri atacate de boli. Toamna este momentul oportun pentru a putea planta arbori, arbuști, trandafiri sau gardul viu.

Grădina de legume și zarzavaturi

Ceea ce desăvârșește sezonul de toamnă este strângerea și recoltarea legumelor în principal și totodată se pot semăna morcovii care au o scurtă perioadă vegetativă de aproximativ 50 sau 60 de zile, loboda, ceapa verde, salata, spanacul, dar și ridichiile de lună. În această perioadă se pregătește terenul pentru viitoarele legume din anul următor și prin urmare se curăță de resturile vegetale, iar după aceea se sapă solul cu cazmaua.

De asemenea după pregătirea terenului veți putea apela și la îngrășăminte precum gunoiul de grajd sau acele îngrășăminte verzi care provin de obicei de la resturile vegetale din cultura proaspăt culeasă. În special acele resturi vegetale de la fasole și mazăre, cu atât mai mult dacă acestea nu au fost contaminate de diferite boli sau dăunători.

Livada de pomi fructiferi și viță de vie

Ceea ce este important de știut despre pomii fructiferi, arbuști fructiferi, dar și vița de vie este faptul că după ce toate fructele și roadele au fost culese rămășițele și resturile se adună și se elimină din livadă. Dacă nu veți realiza acest lucru veți avea toate șansele să dați peste dăunători la recolta de anul viitor sau mult mai înainte de atât. Această perioadă de toamnă este benefică pentru plantarea de arbuști, pentru săparea și punerea de îngrășământ la tulpina arborilor, dar și pentru tăierea rugilor de zmeură și mure.

Legat de acești arbuști de zmeură și mure trebuie să știți că o tufă nu trebuie să conțină mai mult de 5 sau 7 tulpini, iar cele uscate se curăță numai decât. Trebuie să aveți în vedere că pentru arbuștii care nu rezistă la temperaturi foarte scăzute trebuie adăpostiți în interior, mai ales dacă vorbim despre citrice, dafin, sau alte specii exotice care au nevoie de temperaturi ceva mai ridicate. Iar arbuștii din grădina, arborii fructiferi se pot proteja prin snopi de coceni sau se pot utiliza rogojini tentru a putea păstra o temperatura benefică pentru pomii din livadă. Aceeași grijă și protecție trebuie să aveți și pentru vița de vie.

Sera și activitățile din timpul sezonului de toamnă

Pentru pregătirea de iarnă a unei sere trebuie să aveți în vedere dezinfectarea și curățarea acesteia. Iar acest lucru se poate face prin simpla scoatere a plantelor de ghiveci din seră, toaletarea plantelor din solul serei, dar și curățarea de uscăturile care se află în respective seră. Bineînțeles și pentru acele plante de ghiveci se aplică aceleași set de reguli și norme ca pentru acele plante care cresc în solul serei. De altfel este necesară și spălarea geamurilor serei pentru ca lumina să pătrundă în interior, verificarea sistemului de udare, dar și verificarea sistemului de încălzire.

Alte lucrări de toamnă care necesită atenția voastră

Chiar dacă ați terminat de strâns legumele și de pregătit plantele și arborii pentru iarnă asta nu înseamnă că rolul vostru s-a terminat în aceste activități. Ba dimpotrivă va trebui să aveți grijă de amenajarea zonei de compostare și de verificarea acelor containere pentru compost. De altfel compostul excelent se poate realiza din toate resturile vegetale pe care voi le-ați strâns, dar care nu uitați că trebuie să provină doar de la acele plante sănătoase.

De asemenea nu uitați de pregătirea recipienților pentru strângerea apei de ploaie și verificarea acestui sistem de stranger a apei de ploaie. După ce veți terminat toate aceste lucruri și treburi de realizat nu uitați de sculele și instrumentele pe care le-ați utilizat în pregătirea grădinei pentru iarnă. Și aceste unelte au nevoie de grija și atenția voastră. De altfel veți realiza că toamna trece mult mai rapid dacă vă veți ocupa corespunzător de grădina voastră, dar și de uneltele pe care le folosiți pentru aceste lucrări de toamnă.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *