Materia organică a reușit să treacă la un nou nivel grație tehnologiilor de ultimă generație. Sistemul hidroponic deși pare a fi un nou concept pe piață, a fost folosit încă din era Babiloniană, iar apoi de egipteni pe Nil. Evoluția în rândul sistemului hidroponic s-a desfășurat treptat avându-și rădăcinile în secolul XVII când oamenii de știință au descoperit hidroponia pentru studiul nivelului de nutriție al plantelor. Secolul XX a reprezentat un pas important în dezvoltarea acestei tehnologii, devenind parte importantă din agricultură ca tehnologie principală în rândul culturilor industriale, pe toate continentele.
Cu ce se ocupă hidroponia?
Hidroponia reprezintă un sistem complex de creștere a plantelor fără sol, direct pe mesele de cultură. Sistemul implică cultivarea rădăcinilor plantelor într-o soluție nutritivă, precum vata minerală, bile de argilă și fibre de cocos, având rolul de a ajuta la reținerea soluțiilor nutritive și la oxigenarea corespunzătoare a plantei. Soluția în care sunt scufundate rădăcinile plantelor este calculată la perfecțiune, pH-ul și temperatura având nevoie să fie verificate constant cu instrumente de măsură speciale.
Ce funcții speciale oferă utilizarea sistemului hidropon?
Hidroponia se ocupă cu stimularea creșterii plantelor prin controlarea cantităților de apă, săruri minerale și oxigen. Cea mai importantă parte din întregul proces este legată de oxigenarea rădăcinilor, lipsa sa ducând la inhibarea formării și creșterii rădăcinilor dar și a reducerii procentajului de înrădăcinare. În formarea plantelor oxigenul are rolul de a transporta elementele nutritive în plantă, sub formă de molecule.
Câte tipuri de sisteme hidroponice există?
Întregul concept hidroponic este categorizat în 6 tipuri de sisteme: sistemul Wick, sistemul de cultură pe apă, sistemul aeroponic, sistemul de picurare (drip), sistemul de inundare și drenare (ebb and flow) și sistemul de film nutritiv (Nutrient Flow Technique, NFT).
Sistemul Wick reprezintă planarea răsadurilor direct în vata minerală, alături de fibrele de cocos și bilele de argilă, având sub recipientul de plantare un rezervor cu apă cu nutrienți. Conexiunea dintre plantă și nutrienții din apă se realizează pri intermediul unor fitiluri de material absorbant, fiind cea mai bună cale spre a gestiona cantitatea de apă care ajunge la plantă. Apa din rezervor este de asemenea oxigenată prin intermediul pietrelor de apă, întregul sistem fiind pasiv și închis.
Sistemul aeroponic implică tehnologie de ultimă generație fiind un sistem foarte complex de creștere. Plantele sunt suspendate deasupra unor stropitoare prin intermediul cărora se realizează ceață cu soluția de nutrienți direct la rădăcinile plantelor. Stropitorile pot asigura udarea rădăcinilor odată la câteva minute, având la bază un timer programabil.
Sistemul prin picurare (drip) este cel mai cunoscut și mai utilizat de către agricultori în întreaga lume. Încă din denumirea sa se înțelege sistemul de funcționare, plantele sunt puse în vată minerală, bile de argilă și fibre de cocos iar prin intermediul unei pompe de apă, soluția specială cu nutrienți ajunge la plante, prin picurare. Excesul de apă se scurge înapoi în rezervor, se recirculă și este din nou oxigenat, pentru a fi trimis din nou spre plante, astfel nu vor exista pierderi foarte mari. Grație acestui sistem se poate regla inclusiv fluxul de scurgere, putând fi folosit la creșterea mai multor tipuri de plante deodată.
Sistemul de inundare și drenare (ebb and flow), reprezintă un ansamblu de țevi de creștere dar și un rezervor plin cu soluție cu nutrienți. Pompa de apă inundă periodic tava de creștere cu soluția cu nutrienți urmând ca surplusul să se scurgă înapoi în rezervor. Această metodă oferă plantelor infuzii regulate cu nutrienți, fără a mai fi nevoie de oxigenarea suplimentară. În cazul acestui sistem rădăcinile plantelor stau în vată bazaltică sau pietriș, având nevoie doar de umezeală fără a fi scufundate. În schimb plantele ce au nevoie de un nivel de umiditate mai crescut vor fi ajutate de fibrele de cocos.
Sistemul pe film nutritiv (NFT) asigură un flux constant de soluție cu nutrienți direct la rădăcinile plantelor. Această metodă folosește o pompă de apă pe o perioadă de 24 de ore, fără a mai avea nevoie de un timer. În comparație cu toate celelalte sisteme prezentate mai sus, NFT ține plantele în niște coșulețe din plastic.
De ce merită să fie folosit sistemul hidroponic și care sunt avantajele folosirii acestuia?
- Poate fi instalat oriunde neavând nevoie de sol pentru creșterea plantelor, solul fiind cu mult mai greu de controlat, uneori fiind prea bogat, acid sau prea umed.
- Fiind vorba despre un sistem închis apa folosită la creșterea plantelor este gestionată iar surplusul este recirculat. Majoritatea sistemelor oferă posibilitatea recirculării apei până când se reușește consumarea în totalitate de către plantă.
- Creșterea plantelor în sol transformă mâncarea în ioni asimilabili prin descompunerea materiei organice. Sistemul hidroponic reușește să ofere aceiași ioni direct fără a mai fi nevoie de procesul de descompunere, plantele având ca sarcini doar absorbția și creșterea.
- Întrucât nu există sol, bolile, dăunătorii și buruienile nu au cum să apară.
- Lipsa bolilor și dăunătorilor este posibilă grație consumului redus de pesticide, iar în cazul erbicidelor acest lucru este inexistent.
- Creșterea plantelor în sol solicită mai mult din energia de dezvoltare, având nevoie de timp pentru a găsi necesarul de nutrienți. Sistemul hidroponic pune la dispoziția plantelor în mod constant și în mod regulat toți nutrienții de creștere de care are nevoie, planta putând să se concentreze mai mult pe dezvoltarea frunzelor, florilor și fructelor. Sistemul hidroponic ajută la gestionarea spațiului, îmbunătățește cultura și ajută la creșterea cât mai rapidă a plantelor.
- Oxigenarea rădăcinilor plantelor se realizează cu mult mai greu în sol față de sistemul hidroponic care oferă tot timpul necesarul de oxigen.
- Plantele nemaiavând nevoie să se concentreze pe căutarea de nutrienți, se fructifică mult mai repede decât în sol.
Grație sistemului hidroponic producția plantelor este cu 30% mai ridicată față de cea în sol, având o creștere mult mai rapidă.